Mocktailowy październik w Manufakturze – daj się zaskoczyć drinkami bez procentów
Trend na trzeźwość zyskuje na coraz większej popularności. Akcje typu Dry January czy Sober October przyciągają szczególnie młodych ludzi, którzy wolą przechodzić przez życie bez męczącego bólu głowy. Koktajle bez alkoholu to jednak coś więcej niż prosta lemoniada – restauratorzy Manufaktury zadbali, by ich mocktailowe propozycje łączyły w sobie różnorodne smaki, a do tego zachwycały wyglądem.
W Al Dente czuć już jesienny klimat, a to za sprawą ich Martini Pears z gruszką i rozmarynem, uzupełnionym bezalkoholowym prosecco (25 zł). Z kolei Bawełna, naprzeciw jesiennej szarudze, przywołuje ciepłe, wakacyjne wspomnienia z drinkiem Mr. Sunny, w skład którego wchodzi sok ananasowy, melon kantalupa, syrop pistacjowy i orzeźwiający sok z cytryny (31,40 zł). W Bierhalle spróbujecie kolorowego mocktailu z połączenia soku pomarańczowego, cytryny, syropu z marakui, blue curacao oraz herbaty, który po wymieszaniu przypomina prawdziwą lagunę (18 zł).
Coś bardziej egzotycznego? Virgin Mango od Bobby Burgera odpowie na te potrzeby: mleko, pulpa z mango, syrop z czarnego bzu i orzeźwiająca mięta (21 zł) przeniesie Was w cieplejsze klimaty. W Galicji jagodowa muffinka… w wersji do wypicia! Jagodowe puree z mlekiem i puree bananowym, ozdobione kruchą bezą (21,50 zł). Ostro-słodkie smaki zaserwuje Ganesh i ich Spicy Mano Mocktail, czyli drink na bazie 7up, limonki i mango z pikantną nutą chili (26 zł).
Jeśli zależy Wam na klasyce w wersji bez alkoholu, kierujcie się do Kaukazu. Tam czekają Mojito, Cuba Libre i Aperol – wszystkie w wersji Virgin. W La Vende spróbujecie eleganckiego i bardzo kobiecego, lawendowego prosecco z płatkami kwiatów (22 zł). Barmani z Manuarte jak zawsze puścili wodze fantazji i przygotowali: New Way of Pornstar Virgin (35 zł) – miks z marakują, limonką, wanilią i prosecco – wszystko zamknięte w sorbecie własnej produkcji, który rozpuszcza się w musującym winie 0%. Druga propozycja to Piece of Cake Virgin (36 zł), drink na bazie bezalkoholowej whiskey z truskawką, limonką i pianką z serka mascarpone.
Rajskie Manu zaprasza na drinka 0% stworzonego z połączenia miody, bezalkoholowego prosecco, martini vibrante, soku pomarańczowego i gałązki rozmarynu (21 zł). W Szpulce z kolei znajdziecie klasyczne i mocno orzeźwiające Mojito Virgin (31,60 zł), a Tajskiej Hot Spoon egzotycznie brzmiący Sao Wa Rod, czyli ognistoczerwony miks na bazie grenadyny, marakui i toniku (24,50 zł). W Tawernie też królują iście jesieniarskie klimaty, a to za sprawą Prosecco Rosso Free, czyli miksu Martini Vibrante 0%, Prosecco 0%, toniku z czarnego bzu, soku żurawinowego, jagód, malin i pomarańczy (32 zł).
Whiskey in the Jar przygotowało autorski jar z bezalkoholowym miksem – Club Vibe to gin 0%, martini vibrante 0%, puree malinowe, sweet&sour mix, a także białko, mięta i koktajlowe czereśnie (29 zł). Yarsa poleca natomiast mocktail na bazie toniku z syropem cukrowym, sour’em, cytrusami, a także wiśnią i świeżą miętą (22 zł). Do zestawienia dołącza także Zielona z wybuchowym ginem – gin 0%, tonik, grenadyna, granat i kruszony lód (27 zł).
Wymienione wyżej propozycje to tylko część szerokiej oferty mocktaili, dostępnej w restauracjach na rynku Manufaktury. O wszystkie propozycje i dokładne składy bezalkoholowych drinków można pytać w poszczególnych lokalach.
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/mocktailowy-pazdziernik-w-manufakturze